Hoe maak ik mezelf misbaar?

Je loopt al langer rond met het idee, maar nu weet je het zeker: ik ga mijn bedrijf verkopen! Maar tegelijkertijd vraag je je af hoe je bedrijf het in de toekomst in hemelsnaam zonder jou moet redden. In dat geval is het nu misschien nog niet het juiste moment om tot verkoop over te gaan. Wil je je plan toch doorzetten? Dan is het zaak om jezelf als eigenaar misbaar te maken binnen je bedrijf. Maar hoe doe je dat?

Is dit wel het juiste moment?

Je bedrijf verkoopklaar maken voor een nieuwe eigenaar doe je niet zomaar eventjes. Zowel voor jezelf als de toekomstige koper is het belangrijk om inzichtelijk te maken welke processen er allemaal spelen binnen jouw bedrijf. Zodat je bedrijf straks ook zonder jou gewoon kan doordraaien. Roept die laatste gedachte niet directe een prettig gevoel bij je op? Dan is het misschien nog te vroeg om je bedrijf te verkopen. Het juiste moment is pas aangebroken als jij als eigenaar, bijvoorbeeld nu je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, straks helemaal niets meer met je bedrijf te maken wilt hebben. Of wanneer je je huidige vak hartstikke leuk vindt, maar eigenlijk een beetje genoeg hebt van alle ondernemersperikelen (zoals HR, finance en managen) er omheen. In dat geval kan verkopen ook een optie zijn met het idee dat je binnen de verkochte onderneming verantwoordelijk wordt voor een business onderdeel.

Zet jezelf buiten spel

Jezelf misbaar maken. Dat doe je door tijdig alles waar je nog persoonlijk bij betrokken bent los te laten, bijvoorbeeld op het gebied van management en sales. En ook door steeds meer zaken over te dragen, of door medewerkers mee te nemen naar een belangrijke klant en hen de volgende keer zelf naar die klant toe te laten gaan. Door op die manier steeds meer verantwoordelijkheid neer te leggen bij je medewerkers, zet je jezelf langzaam maar zeker als het ware buitenspel. Dat zal niet altijd meevallen, zeker niet wanneer je als eigenaar altijd gewend bent geweest om de volledige controle te hebben over het reilen en zeilen in je bedrijf. Maar als het goed is, wordt het werkelijke kapitaal van je onderneming gevormd door je medewerkers. Realiseer je dat je bedrijf niet alleen om jouw persoon draait. Heb je het gevoel dat je toch onmisbaar bent en dat je met je bedrijf ook je ziel verkoopt? Dan is de tijd wellicht nog niet rijp voor een bedrijfsoverdracht. Want pas als je jezelf misbaar hebt gemaakt en de onderneming niet meer persoonsgebonden is, is het verkoopklaar maken van je bedrijf een grote stap dichterbij.

Waarom je bedrijf verkopen?

Waarom wil je je bedrijf verkopen? Wil je dat echt? En hoe maak ik mijzelf misbaar? Voor het antwoord op deze én andere vragen kun je contact met ons opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij helpen je graag verder.